Feng Shui en astrologie

Nieuwe Maan in Boogschutter

Nieuwe Maan in Boogschutter 25 november 2011 7.09 am MET en Mercurius retrograde

Supermaan en zonne-eclips
Dit is weer een bijzondere en krachtige Nieuwe Maan. Deze nieuwe maan is de zesde en laatste van een serie supermanen (maan die vlakbij de aarde staat en dus sterker werkt) van dit jaar. Bovendien staan de zon en de maan niet alleen samen in dezelfde lengtegraad, maar ook in dezelfde breedtegraad. De maan staat tussen de zon en de aarde waardoor de zon verduisterd wordt. Als de samenstand exact is, is er sprake van een totale eclips. Dit is een gedeeltelijke eclips, die natuurlijk minder krachtig werkt dan een totale eclips. Een eclips heeft de meeste invloed in het gebied waar hij zichtbaar is. Het eclips pad loopt dit keer over Nieuw-Zeeland en Australië. Ook mensen, die persoonlijke planeten hebben in de buurt van de eclips zullen hiervan de meeste invloed voelen. Geborenen rond deze datum, zullen de eclips op hun zon krijgen.

Een eclips geeft de mogelijkheid tot ‘resetten’
In vroeger tijden werd een eclips als een slecht voorteken gezien. Astrologie ging toen nog niet over individuen, maar werd alleen toegepast voor de koning, die het land en het volk vertegenwoordigde. Het symbool voor de koning was de zon, dus een verduistering van de zon betekende weinig goeds voor de heerser en voor het lot van het land.
In de hedendaagse astrologie, wordt een eclips gezien als een mogelijkheid je energie te ‘resetten’, met een schone lei te kunnen beginnen. Of we dat als gunstig of ongunstig beschouwen heeft te maken hoe we tegen een verandering aankijken.

Saros-cyclus
Elke zonne-eclips behoort tot een ‘familie’ van eclipsen, een Saros cyclus genaamd. Elke ‘familie’/Saros cyclus begint op de Noord- of de Zuidpool en ‘reist’ door de eeuwen heen steeds meer richting evenaar om dan uiteindelijk aan de andere pool te verdwijnen.
Deze eclips behoort tot de Saros familie Noord 14 en is begonnen op 29 april 1074. Volgens Bernadette Brady, die uitgebreid onderzoek heeft gedaan naar deze Saros cycli, is de stand van de sterren tijdens het ontstaan van die betreffende cyclus bepalend voor het ‘karakter’ van alle daarop volgende eclipsen van dezelfde familie.  Over deze eclips zegt zij hierover in haar boek Predictive Astrology, the Eagle and the Lark: ‘Een zeer vreemde eclips familie, die een tijd aankondigt van verwarring in persoonlijke relaties, onverwachte gebeurtenissen op financieel gebied en mogelijk ziekte. Onbeantwoorde liefde, wanhoop, verwarring, weglekken van energie, een vreemde, plotselinge gebeurtenis. Neem geen belangrijke beslissingen, daar er teveel verwarring is en mogelijke waandenkbeelden.’
Dit zijn thema’s, waar we mee geconfronteerd kunnen worden en waar we inzicht in kunnen krijgen.

Helikopter visie
Onder het teken Boogschutter valt filosofie, religie, vrijheid, reizen. Religie komt van het Latijnse religare, verbinden. Boogschutters zijn vaak nieuwsgierige, rusteloze zoekers. Ze reizen graag, of het nu in de stof is of in de geest. Op hun zoektocht naar hogere kennis en in hun streven de horizon te bereiken, hebben ze weleens moeite te genieten van het hier en nu en met dingen afmaken. Ze vinden het helemaal niet erg als iemand anders voor de details zorgt. Het tegenoverliggende teken van Boogschutter is Tweelingen. Dit gaat over communicatie, kennis, feiten. Enthousiast en inspirerend legt meester verteller Boogschutter grote verbanden. Hij plaatst feiten in een hoger perspectief, integreert ze, smeedt ze om tot wijsheid en hogere kennis en draagt het uit als een visie. Hij kan heel overtuigend zijn. Het vermogen van Boogschutter een ‘helikopter view’ te geven, stelt ons in staat de dingen vanuit een hoger perspectief te zien. Als we in staat zijn onze perceptie te veranderen en daarmee onze visie, zijn we in staat ons leven te veranderen.

Mercurius retrograde
24 november in de ochtend is de planeet Mercurius (communicatie) tot stilstand gekomen om retrograde te gaan. Dat wil zeggen vanuit de aarde gezien terug te lopen aan de hemel. Zie hiervoor mijn blog over Mercurius retrograde. Dit duurt tot 14 december. Begin in deze tijd geen belangrijke nieuwe dingen, je zult het later moeten herzien. Het hervatten van iets wat je eerder gestart bent, is prima. Als je niet oplet kun je tijdens reizen vertraging oplopen, aansluitingen missen. Teken liever geen contracten, tenzij je ze heel goed doorgelezen hebt, ook de kleine lettertjes. Ook de planeet die bij Boogschutter hoort, Jupiter, loopt al een tijdje retrograde in het praktische aardeteken Stier en maakt een gespannen aspect op de Nieuwe Maan. Iets bedenken is een ding, het in de praktijk brengen is een tweede.

Durf onzeker te zijn
Deze tijd is wel goed om naar binnen te gaan, om datgene wat we weten te ‘herkauwen’ en om vanuit rust te onderzoeken of je datgene wat je nu doet ook in de toekomst wilt blijven doen. Zonder krampachtig iets te willen. Het is niet belangrijk, dat je al meteen iets nieuws vindt, want dat zal nog even niet lukken. (Jupiter gaat 25 december weer direct lopen) maar durf eens stil te staan/zitten. Gewoon domweg naar de zee kijken of in de verte kijken, waardoor je letterlijk je blik verruimt, levert vaak de beste ideeën op. Het is nu ook goed om de natuur in te gaan en als je dat niet genant vindt, een boom te omhelzen als je het niet meer weet. Je zult er versteld van staan, wat je te horen krijgt. Durf onzeker te zijn: juist door toe te geven het niet te weten kunnen er antwoorden komen, die heel zuiver kunnen zijn.

‘Te weten dat je onwetend bent is het begin van alle wijsheid.’ – Viviane van Avalon

De planeet Mars maakt vanuit het teken Maagd een gespannen aspect met deze Nieuwe Maan. Het is gemakkelijk te verzanden in de details, waar Boogschutter geprikkeld van kan raken. In het boek Open Focus Brein geeft de schrijver Les Fehmi oefeningen in het ervaren van een open focus versus een vernauwde focus. Als we gestressed zijn en bezig zijn te overleven, hebben we een vernauwde focus. In dit boek beschrijft hij op een heldere manier simpele technieken en meditaties om onze aandacht van vernauwde focus te verschuiven naar een open focus, waarbij hij eenvoudige oefeningen geeft om de ruimte om je heen te ervaren. Een leuk citaat uit zijn boek:

Een Zen student vroeg eens aan zijn leraar Ikkyu, een vijftiende-eeuwse Zen-meester, om de hoogste wijsheid eens samen te vatten. De meester antwoordde op deze enorme vraag met een enkel woord in het zand gegrift: “Aandacht.”
De student was niet tevreden en vroeg hem om een uitvoerig antwoord. Ikkyu schreef: “Aandacht. Aandacht. Aandacht.”

Dit filmpje sluit hier prachtig op aan: Eckart Tolle – Finding your purpose in Life

Feng Shui tip:
Venus, de planeet van de harmonie, liefde en (zelf)waardering, maakt een mooi aspect met Neptunus, de planeet van spiritualiteit, illusie, verfijning, verbeelding: dit kan een gevoel van verbondenheid geven met alles wat leeft. Feng Shui komt voort uit het Taoïsme, een filosofie gebaseerd op de verbinding met de natuur (Venus). Een huis met een goed uitzicht aan de voorkant, het liefst op water, maakt dat we mogelijkheden zien, waardoor we b.v. met meer gemak geld kunnen verdienen. Heb je een geblokkeerd uitzicht of woon je in een appartement waar je eigen voordeur op een blinde muur uitkomt, hang dan een afbeelding van een ver uitzicht, het liefst met water, op om zo die ruimte symbolisch te creëren en te ervaren.

“As an Archer shapes an arrow
As a carpenter shapes wood
The wise shape their lives”
                     – The Dhammapada

Als je automatisch op de hoogte gehouden wilt worden, schrijft je dan in voor mijn nieuwsbrief

meer lezen over Feng Shui of astrologie?
www.vitalspaces.net
fengshuispaces@gmail.com
020 77 818 66

Commentaren op: "Nieuwe Maan in Boogschutter" (2)

 1. Dag Jinny,
  bedankt voor je boodschap.
  Zeer interessant om te lezen.
  De gedachten sluiten mooi aan bij de opdrachten voor november van een jaarcursus ‘leven en werken in het ritme van de seizoenen’ die ik op dit moment volg.
  Hopelijk is alles goed met je en met Gerben.
  Ik was helaas ziek en kon niet naar het ITjing symposium komen in oktober.
  Maar ik zie jullie weer op een ander moement.
  Heel veel goeds en groeten van Sabine

 2. […] Nieuwe Maan is bovendien een zonne-eclips, waarbij de maan de zon (gedeeltelijk) verduistert). Lees hier meer over het effect en de werking van een zonne-eclips Zonne-eclips mei 2012 (met dank aan The Journey to the Revelation of my Soul op Facebook voor de […]

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Tagwolk

%d bloggers liken dit: