Feng Shui en astrologie

Het Chinese Nieuwjaar begint altijd op de tweede Nieuwe Maan na de zonnewende van 21 december en vindt bijna altijd plaats tussen 21 januari en 20 februari. Een heel enkele keer valt het  op de 3e Nieuwe Maan na de zonnewende.

Het  wordt traditioneel gevierd met drakendansen en leeuwendansen om Nian (“Nyehn”) een mensetend monster, die het hele jaar in zee verblijft, maar met Nieuwjaar tevoorschijn komt en ongemerkt huizen kan binnendringen, te verdrijven. Nian is gevoelig voor hard lawaai en de kleur rood, en wordt verdreven met explosies, vuurwerk, en veelvuldig gebruik van de kleur rood in het huis en op de voordeur. Het is goed als er nu oude schulden afbetaald worden, nieuwe kleren worden gekocht en het huis wordt schoongemaakt.

Drakendans

Jaar van de Water Draak 2012
De Draak, het enige mythische dier van de Chinese dierenriem, werd in het oude China als een zeer gunstig symbool gezien, wat voorspoed en geluk bracht. Het was het symbool voor de keizer. Het Jaar van de Draak wordt gezien als een gunstig jaar om ondernemingen te starten, kinderen te krijgen en te trouwen. In Oost-Aziatische landen wordt dit jaar dan ook een geboortegolf verwacht, grappig genoeg verwekt in het Jaar van het Konijn…

Het teken Draak wordt gezien als grootmoedig, vitaal, krachtig, positief, veerkrachtig, enthousiast, eerlijk, sterk en gedecideerd. Het behoort tot het element Aarde, en omdat het ook bij het voorjaar hoort, bevat het ook wat van het Houtelement.
Net als de uitbottende kracht van het voorjaar (Houtelement) is een Draak in staat om schijnbaar vanuit het niets vanuit de diepte van de zee met enorme kracht op te rijzen en hoog aan de hemel te vliegen. Obstakels worden weggeblazen met het vuur wat uit zijn bek komt. De Draak wordt vaak spelend met een parel van Chi/energie afgebeeld.

In het jaar van de Draak kunnen we grootse dingen voortbrengen, maar ook rampen worden uitvergroot.

Water Draak

Quan Yin on Water Dragon

Kwan Yin op de Water Draak

Elk jaar kent ook weer een eigen element. Dit jaar is dat Water. Water en Aarde hebben volgens de leer van de 5 elementen een conflictueuze relatie: Aarde bedwingt Water. Dat kan nuttig zijn: we kunnen water kanaliseren met behulp van aarde, zodat het stroomt zoals wij dat willen, maar teveel aarde maakt water modderig en troebel en werkt stagnerend. Teveel water ten opzichte van aarde symboliseert een overstroming of een tsunami. Te weinig water maakt de aarde te droog.

Als het element aarde in goede conditie is geeft dit ons stabiliteit en vertrouwen. Als het in slechte conditie is, kunnen we ons zorgen maken en gaan piekeren. Water symboliseert zachtheid, wijsheid en een stil, onbewust weten, maar ook angst. Als we ons stabiel voelen en vertrouwen hebben, ‘weten’ we waar we naar toe moeten gaan in het leven en stroomt alles als vanzelf. Gaan we piekeren en maken we ons zorgen, dan bevorderen we onze angst en blokkeren we onszelf, doordat we ‘bevriezen’ en stagneren. Het element wat deze twee ‘overbrugt’, is het element Metaal. Metaal in goede conditie maakt ons moedig, zwak metaal uit zich als verdriet en depressie. De longen en dikke darmen vallen onder het element Metaal. Voldoende zuurstof en goede ademhalingtechnieken kunnen dan een goed hulpmiddel zijn. Ik hoor goede verhalen over Transformational Breathing en Rebirthing, technieken, waarmee blokkades ‘weggeademd’ kunnen worden . Ook de Buteyko methode schijnt goede resultaten op de leveren, met name bij asthma.
Vooral doorgaan met ademhalen dus!

Al met al zal dit weer een leerzaam en boeiend jaar worden…

Klik hier voor een korte blog over 2012.
Klik hier voor de Nieuwe Maan in Waterman en Mars retrograde

Klik hier om je in te schrijven voor mijn maandelijkse nieuwsbrief.

Nog wat data:
op 31 maart en 1 april vindt het internationale Astrologisch Congres in Soesterberg plaats. Ik zal daar ook een lezing houden over Feng Shui en astrologie.

Op 27 en 28 april geef ik de basiscursus Feng Shui I. Lokatie is nog niet bekend

Op 29 februari en 15 juni geef ik samen met Renate Dries de eendaagse cursus Turbo Feng Shui voor Business.

Ook sta ik op 12 februari met Renate Dries Melinda de Hond van Feng Shui Winkel op de Doe en Droom Beurs met astrologie voor kinderen

www.vitalspaces.net

fengshuispaces@gmail.com

020 77 818 66

Commentaren op: "Gelukkig Chinees Nieuwjaar 2012 Jaar van de Water Draak" (1)

  1. […] van de Draak het jaar van de Grote Slang en het jaar van de Slang het jaar van de kleine Slang. Als het jaar van de Draak afgelopen is, verliest hij zijn klauwen en wordt kleiner, maar hij is nog steeds een kracht, waarmee […]

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Tagwolk

%d bloggers liken dit: