Feng Shui en astrologie

Het Chinese Nieuwjaar, in China het Lente Festival genoemd, luidt het einde van de winter in. Het vindt plaats op de tweede (en heel soms de derde) nieuwe maan na de winterzonnewende.

Op zijn vroegst is dat 21 januari, op zijn laatst 20 februari. Dit jaar van het Paard begint op 30 januari 2014.

Feng Shui tip: Maak je huis grondig schoon:
In China is het traditie om de huizen grondig schoon te maken, zodat het ongeluk naar buiten geveegd wordt en er ruimte komt om geluk en voorspoed binnen te halen. Ramen en deuren worden volgehangen met rode papieren symbolen voor ‘geluk’, ‘voorspoed’ en ‘lang leven’. Er wordt met familie gegeten, ruzies worden bijgelegd en iedereen wenst elkaar oprecht vrede en geluk en er worden legendarische hoeveelheden vuurwerk afgestoken en leeuwen- en drakendansen uitgevoerd.

De oude Chinezen observeerden de natuur en de dieren nauwkeurig en baseerden daar hun filosofie op.

2014, Het Jaar van het Groene of Houten Paard

De enige én laatste keer, dat ik paardreed, was zo’n dertig jaar geleden. Tijdens een strandwandeling geïnspireerd door meisjes met lange, blonde wapperende haren in volle galop, voorovergebogen en een met hun paard. Zo wilde ik zijn! Dat wilde ik ook!

Dus ging ik op les.
Hoewel we alleen maar in de bak van de manege reden en mijn paard steeds meer de hoeken afsneed en alsmaar kleinere rondjes maakte, voelde ik me toch heel wat, zo hoog te paard! ik vond het eigenlijk wel lekker gaan, ook al was het duidelijk, dat het makke, sjokkende paard mij slechts duldde…
Opeens kreeg ik kramp. Het paard registreerde onmiddellijk, dat ik de situatie niet meer de baas was en vloog er in volle galop vandoor, de bak uit en richting stal, waar ik mijzelf al tegen de bovenkant van de staldeur geplakt zag, terwijl het paard doorrende. Godzijdank werd hij net op tijd tegengehouden door een oplettend personeelslid…
Sindsdien heb ik diép respect voor dit dier gekregen.

Vitaliteit en kracht
Niet voor niets wordt het nobele, intelligente paard in veel culturen in verband gebracht met vitaliteit en kracht. Zeer gevoelig en snel reagerend kan het paard alleen bereden worden door iemand, die minstens zo krachtig, bekwaam maar tegelijkertijd ook sensitief genoeg is om het in bedwang te kunnen houden.

Het is dan ook niet vreemd dat zowel in de psychologie als in de droomduiding het paard symbool staat voor de sexuele oerdriften van de mens, al dan niet in toom gehouden door de ruiter.

Dzenghis Khan
Voor de uitvinding van de auto werd het getemde paard zeer gewaardeerd als begeleider en helper van de mens om verre reizen te maken en was het onmisbaar in de strijd.
Dzenghis Khan breidde zijn immense rijk b.v. razendsnel uit met behulp van zijn snelle, kleine Mongoolse paardjes.

Leven en Dood
Een paard was een zeer kostbaar bezit. In veel culturen werden, als er een belangrijk persoon stierf, paarden mee begraven.

In de Griekse mythologie werd het paard in verband gebracht met de zon, die voortgetrokken werd door witte paarden, maar ook met het dodenrijk.

Ook Sleipnir, het witte ros van de Germaanse god Wodan bracht op 26 december de doden terug naar de aarde, het feest van Joel maar stond ook voor voor vruchtbaarheid.

Gevleugeld paard
Een gevleugelde paard symboliseert vrijheid, kracht en overwinning. Het onsterfelijke, gevleugelde paard Pegasus uit de Griekse mythologie was opgenomen op de Olympus en de drager van de bliksemschichten van Zeus. Op de plek waar hij met zijn hoef op de aarde stampte, ontsprong een bron, die symbool stond voor inspiratie en de spirituele energie, die toegang gaf tot het godenrijk.

Windpaard
In het Tibetaans boeddhisme is het gevleugelde windpaard een mythisch dier dat de snelheid van de wind en de kracht van het paard combineert om de gebeden van de aarde naar de hemel te dragen. Het staat voor levensenergie, bedwingt het kwaad en is een voertuig voor verlichting.

Symbool voor qi
Onze geest is afhankelijk van de subtiele energie, de chi of levensenergie in het lichaam. Dit wordt het windpaard genoemd. De kracht van het windpaard bepaalt de negatieve of positieve tendensen van onze geest.
In de sjamanistische traditie van Oost Azie en Centraal Azie is het windpaard, vaak afgebeeld met de wensvervullende juwelen op zijn rug, een metafoor voor de menselijke ziel en heeft als bijbetekenis welzijn, goed fortuin, geluk.

Bescherming voor het huis
Paardenschedels op een gevel van een woning moesten kwade geesten buiten houden. Dit stamt misschien wel uit de tijd, dat sjamanen met een paardenschedel op een staf als bescherming naar de onderwereld reisden.
Ik was eens bij een klant, die vertelde dat er onder zijn moderne flatgebouw een paardenskelet gevonden was, dat daar in vroegere tijden begraven was als bescherming.

Feng Shui en symbolen
Ook al hoort de dood bij het leven, bij het toepassen van Feng Shui maken we zoveel mogelijk gebruik van energie opwekkende en levengevende symbolen en vermijden we juist alles wat met de dood en verval geassocieerd wordt, zoals droogbloemen, schedels en opgezette dieren.
Lilian Too adviseert in haar Feng Shui boek een beeldje van een paard of een afbeelding ervan op het zuiden te plaatsen voor meer bekendheid of roem.
Anderen adviseren het plaatsen van het een paard met de wensvervullende juwelen op de rug om je wensen uit te laten komen.

Het Paard in de Chinese astrologie
In de Chinese astrologie valt het paard onder het element Vuur (zie vijf elementen). Vuur geeft helderheid, warmte, passie en inspiratie. Het hoort bij de zomer, het Zuiden en het middaguur, als de zon op het hoogste punt staat. Vuur is een krachtig element, maar kan niet uit zichzelf branden en moet altijd gevoed worden. Het staat voor communicatie en passie. De energie van Vuur is uitgaand en opwaarts en kan flakkeren, laaiend enthousiast of verzengend heet zijn.

 

Het Paard staat bekend als vurig, extravert, intelligent en impulsief. Onafhankelijk en avontuurlijk heeft het Paard veel ruimte nodig. Met zijn krachtige magnetische aantrekkingskracht kan het Paard een inspirerende aanwezigheid zijn. Dol op entertainment is hij doorgaans vrolijk en communicatief. Als de verleider in de Chinese zodiak heeft hij doorgaans aan romantiek geen gebrek, maar staat niet altijd open voor de behoeftes van anderen en kan soms tactloos zijn. Het symboliseert reizen en snel succes.

Houten Paard
2014 valt onder het element Hout. (zie vijf elementen). Hout voedt Vuur (lees hierover het element Vuur). Deze twee elementen staan in harmonische relatie tot elkaar.
De fenomenen Wind en Donder vallen onder het element Hout.
De yange energie in het Paardjaar zal extraverter, enthousiaster, optimistischer en daadkrachtiger zijn dan die in het yinne Jaar van de Slang. Maar in een Paardjaar kunnen dingen snel ten goede of ten kwade keren.

Omdat de Chinese astrologie een cyclus van 60 jaar kent (5 elementen x 12 dierenriemtekens), was 1954 het laatste Houten Paardjaar, het geboortejaar van o.a. Jackie Chan en de onstuimige John Travolta en het jaar waarin de automatische schuifdeuren, de orale anti conceptiepil, de frikadel, MacDonald, Burger King en in Nederland de eerste snelweg het licht zagen.

evolutie van het chinese karakter voor paard

Wil je de nieuwsbrief met Feng Shui en Astrologie tips voortaan direct in uw mailbox? Schrijf je dan hier in…Op mijn Facebookpagina post ik regelmatig mooie en interessante foto’s en nieuwtjes over Feng Shui en aanverwante zaken. Klik op de button hieronder.

paardjaar2014_web

Ik verstuur elk jaar een zelf ontworpen kaart naar mijn klantenbestand. Op veler verzoek is deze kaart nu ook als ansichtkaart te bestellen. Dit kunt u via de website doen.

 

www.vitalspaces.net
fengshuispaces@gmail.com
020 77818 66

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Tagwolk

%d bloggers liken dit: