Feng Shui en astrologie

Het Chinese Nieuwjaar, in China het Lente Festival genoemd, luidt het einde van de winter in. Het vindt plaats op de tweede (en heel soms de derde) nieuwe maan na de winterzonnewende.

Op zijn vroegst is dat 21 januari, op zijn laatst 20 februari. Dit jaar van de Slang begint op 10 februari 2013.

Feng Shui tip: Maak je huis grondig schoon:
In China is het traditie om de huizen grondig schoon te maken, zodat het ongeluk naar buiten geveegd wordt en er ruimte komt om geluk en voorspoed binnen te halen. Ramen en deuren worden volgehangen met rode papieren symbolen voor ‘geluk’, ‘voorspoed’ en ‘lang leven’. Er wordt met familie gegeten, ruzies worden bijgelegd en iedereen wenst elkaar oprecht vrede en geluk en er worden legendarische hoeveelheden vuurwerk afgestoken en leeuwen- en drakendansen uitgevoerd.

De oude Chinezen observeerden de natuur en de dieren nauwkeurig en baseerden daar hun filosofie op.

Eigenschappen van de Slang:
Volgens de Chinese astrologie bezitten geborenen in het jaar van de Slang magnetische aantrekkingskracht, zijn ze onweerstaanbaar en verleidelijk, elegant, stijlvol en sexy, charmant en aantrekkelijk, filosofisch, wijs, intelligent, raadselachtig en mysterieus. De intense en gepassioneerde Slang staat bekend als een handige bemiddelaar, die goed is in zaken. Samen met de Haan en de Os, met wie de Slang in een harmonieuze relatie staat, staan ze bekend als de werkers van de Chinese Zodiac, die alles voor elkaar krijgen en tot een goed einde brengen.

Image

Het eerste deel van het woord slang in het chinees betekent ‘reptiel’ of ‘worm’, het tweede deel ’gebocheld’. Het beeld is afgeleid van de Cobra die oprijst op zijn staart met opgezette nek en een heen en weer schietende tong. Het Teken Slang behoort tot het element Vuur. Elk jaar (steeds twee achter elkaar) valt ook onder een element. Dit jaar, net als het vorige, valt onder het element Water.
De Slang is de 6e van de twaalf Chinese tekens. Ook hier wisselen Yang en Yin elkaar af. De Draak is Yang en de Slang is Yin. In Thailand is het jaar van de Draak het jaar van de Grote Slang en het jaar van de Slang het jaar van de kleine Slang. Als het jaar van de Draak afgelopen is, verliest hij zijn klauwen en wordt kleiner, maar hij is nog steeds een kracht, waarmee rekening gehouden moet worden!

Als we kijken naar hoe de slang in verschillende culturen over de hele wereld gezien wordt, zien we opmerkelijke overeenkomsten en begrijpen we wellicht iets meer van de eigenschappen van dit raadselachtige Chinese teken.

De slang, gevreesd en vereerd:
De slang komt sinds de oertijd in grote getale voor over de hele wereld. Hij werd en wordt gevreesd om zijn listigheid, snelheid en felheid waarmee hij plotseling als uit het niets kan toeslaan en doden. Woorden als angst, anguish (angst, pijn lijden, leed, ziele pijn), anxiety (angst, bezorgdheid, spanning) zijn verwant aan het Latijnse woord voor slang, Anguis. Het is duidelijk, dat de slang zich diep genesteld heeft in ons collectieve onderbewuste en verschijnt overal ter wereld als krachtig symbool in decoratieve motieven, dromen en visioenen.

De Slang als beschermer:
Met de hypnotiserende, mysterieuze slang valt niet te spotten. Sommige slangen zoals cobra’s en ratelslangen staan er om bekend, dat ze hun territorium fel verdedigen ipv te vluchten en worden als krachtige wachters van heilige plekken, heiligen en goden beschouwd.


China:

In China wordt het als ongeluk brengend beschouwd om een slang, die zijn domicilie heeft gevonden onder het huis, te verjagen, terwijl het bevrijden van een slang in gevangenschap altijd beloond zal worden.

In de klassieke religie van de Romeinen kende men de Genius Loci, de beschermde spirit van een plek. Vaak werd deze afgebeeld als een slang. In sommige tempels werd op de Genius Loci een echte slang gehouden en gevoed met melk.

Ook Boeddhistische priesters hielden soms slangen in hun tempels. In het oude Griekenland en Egypte werden ze beschouwd als de beschermers van de tempels en vertegenwoordigers van de Moedergodin.

 

Toen Boeddha onder de Bodhi boom in meditatie zat en er een storm opstak, rees de machtige slangenkoning Mucalinda op uit zijn schuilplaats onder de aarde, wikkelde zich 7x om de Boeddha heen, maakte zijn nek breed en beschermde hem 7 dagen lang tegen de regen met deze ‘capuchon’.

De Slang als bemiddelaar/portaal tussen twee werelden, leven en dood, transformatie en wedergeboorte:
In veel culturen wordt de Slang geassocieerd met de onderwereld, als beschermer van de zielen van gestorvenen als sjamanistische helper. De Slang komt voor op oude orakelplekken, maar verschijnt ook vaak bij rituelen in visioenen als wijze raadgever.

Het is dan ook niet vreemd dat hij in veel culturen voor transformatie, dood en wedergeboorte staat. Afbeeldingen van de slang, die in zijn eigen staart bijt,  als symbool hiervoor, komen over de hele wereld voor. Eens in de zoveel tijd vervelt een slang helemaal, ook de huid van zijn ooglidloze ogen, die na een tijdje bekrast zijn geraakt. Omdat hij niet meer goed kan zien, houdt hij zich schuil. Na het vervellen zijn zijn kleuren helderder en ziet hij weer scherp. Helemaal als ‘nieuw’ komt hij weer uit zijn schuilplaats tevoorschijn.

De Slang als symbool voor leven, gezondheid, heling, vruchtbaarheid en vitaliteit
Bij de Chaldeeërs was het woord voor slang hetzelfde als dat voor leven. In het Arabisch betekent het woord El-Hayyah Slang en het woord El-Hayat leven, of datgene wat leven geeft.

Als manifestatie van de Moedergodin wordt de slang vereerd als symbool voor vruchtbaarheid, wijsheid, heling, creatieve levenskracht en sexuele energie. Een vriendin van mij, die weleens een slang vastgehouden had, zei, dat het voelde als een grote penis.

De Slang speelt een belangrijke rol in Scheppingsverhalen. Slangen om een staf of (levens-) boom gekronkeld zijn een vaak voorkomend motief, wat niet alleen met de schepping te maken heeft, maar ook met heling (de Asklepios).

Hermes met de Caduceus
De Caduceus (twee slangen gekronkeld om een staf) kan volgens Joseph Campbell ook gezien worden als de kundalini energie, die langs de wervelkolom (de staf) opstijgt.

 

In het oude China gingen Taoïstische priesteressen op zoek naar geneeskrachtige kruiden met een groene slang in de ene, en een rode slang in de andere hand. Ook het oude Kreta kent afbeeldingen van godinnen met slangen in hun handen.

Als vruchtbaarheidssymbool varieert het van houten slangen onder het bruidsbed in India tot het op de dijen slaan met echte slangen van onvruchtbare vrouwen in Brazilië.

In de Chinese mythologie was Fu Hsi een belangrijke figuur. Hij en zijn zuster/vrouw Nuwa waren de enige overlevenden na een watersnoodramp en zij maakten samen nieuwe mensen van klei. Fu Hsi stelde het huwelijk in, leerde de mensen met netten vissen, kleren dragen, met ijzeren wapens vechten en koken. Hij was de grondlegger van de I Tjing.

Al met al is de Slang een boeiend en interessant symbool! In het Slangenjaar kunnen we leren van de wijsheid, flexibiliteit en transformerende kracht van de Slang en er ons voordeel mee doen!

Ik wens je een vruchtbaar, creatief, soepel en voorspoedig Slangjaar!

Leestip: goed en vlot geschreven boek over verjonging, door Kris Verburg, gerontoloog en voedseldeskundige. Hij baseert zijn boek de Voedselzandloper (inmiddels al de 16e druk!) alleen op hele grote, double blind onderzoeken naar hoe je goed en vitaal oud kunt worden. Zijn voedseladviezen leiden niet alleen tot meer vitaliteit en beter en gezonder oud worden, maar hebben als neveneffect, dat je op natuurlijk wijze gewicht verliest. Goed boek om het nieuwe jaar mee te starten!

Data:

Feng Shui aanpassingen voor 2013:
Elk jaar veranderen de Vliegende Sterren rond 4/5 februari en moeten er weer aanpassingen gemaakt worden. Vanaf die datum staat het komende jaar de ongunstige Aarde Ster 5 in het midden. Om die te ontkrachten kan er iets van het Metaal element toegevoegd worden in het midden van het huis. (leer hier meer over in de cursus).

Mercurius gaat weer retrograde lopen vanaf 23 februari t/ 17 maart. Lees hier over het effect van Mercurius retrograde… en hier nog een aanvulling… (even een stukje naar beneden scrollen).

15 april 2013 19.30 uur – Lezing over Feng Shui bij Ilona Botterweg van Taoteachingsentree € 10,00, gratis voor haar studenten. Opgave noodzakelijk bij mij of bij Ilona. Ilona Botterweg is o.a. Healing Tao Teacher. Healing Tao is een fantastische manier om vitaal en soepel te blijven en Ilona is een dynamische en inspirerende teacher. Voor andere leraren in het land, klik hier.

18 april 19.30 uur – in het kader van de Ruigoord Academie: Lezing over Feng Shui in de fraaie en sfeervolle Salon in Ruigoord. Opgave bij Salon Ruigoord of bij mij.

Cursus Feng Shui I: 15 en 16 mei 2013 in Amsterdam.
Deze cursus is opgenomen in het beroepsregister voor (interieur)architecten en geldt dus officieel als nascholing.

De cursus Feng Shui II zal waarschijnlijk in juni plaatsvinden.

Wilt je de nieuwsbrief met Feng Shui en Astrologie tips voortaan direct in uw mailbox? Schrijf je dan hier in…

Op mijn Facebookpagina post ik regelmatig mooie en interessante foto’s en nieuwtjes over Feng Shui en aanverwante zaken. Klik op de button hieronder.

Commentaren op: "Gelukkig Chinees Nieuwjaar 2013 – Jaar van de Water Slang" (11)

  1. Interessante info! Ik verheug me ook op de lezing van 15 april waar ik me voor op heb gegeven. Warme groet, Annemarie (www.prismacoaching.com)

  2. Hey Jinny, mooie post, dank je wel!
    Ik vroeg me alleen af wat de slang en Fu Hsi met elkaar te maken hebben… ?
    Liefs,
    mattijs

  3. Het is inderdaad goed te merken hier thuis dat Mercurius retrograde loopt. Ik had de data al in mijn agenda gezet. De computer valt een paar keer per dag spontaan uit zonder aanwijsbare problemen. Ik bel dan UPC, maar die kan niets vinden ! Bij vriendinnen zelfde probleem. Maar ze verklaren mij voor gek als ik met Mercurius Retrograde aan kom zetten. Er valt nog een hoop terrein te winnen Jinny.

Plaats een reactie