Feng Shui en astrologie

Nieuwe Maan in Leeuw 2013

De Maan beïnvloedt niet alleen eb en vloed, maar heeft ook een sterke invloed op onze emoties en ons instinctieve, onbewuste gedrag. De Nieuwe Maan, als de Zon en Maan exact samen staan, duidt op een nieuw begin. Het is een goed moment om je intenties voor de komende maand te formuleren.

Nieuwe Maan in Leeuw:
Het teken Leeuw wordt ook wel de koning van de dierenriem genoemd.

koning chinees

Het Chinese teken voor koning (Wang) bestaat uit drie horizontale lijnen verbonden door een verticale: een goede koning verbindt de drie niveau’s hemel, mens en aarde: hij ontvangt energie uit de hemel en terwijl hij stevig op de aarde staat, geeft hij deze energie door aan de mensheid. Je kunt ook zeggen dat de drie niveau’s spiritualiteit, emoties en het materiële bij hem met elkaar verbonden en in balans zijn.

In de leer van de vijf elementen of transformatiefases valt de zomer onder het element Vuur (ik schreef er al eerder over, maar herhaal het hier nog even voor het gemak).

5 transformatiefases:
In Feng Shui maken we gebruik van 5 elementen of transformatiefases: Water, Hout, Vuur, Aarde en Metaal. Deze fases gaan voortdurend in elkaar over, voeden elkaar en houden elkaar in bedwang. Dit model kan overal op toegepast worden en wordt ook gebruikt in de Chinese geneeskunst.


Het Hart valt in de vijf elementenleer onder het element Vuur. Vuur wordt in bedwang gehouden door water. De nieren zijn onze waterorganen en ons vermogen tot luisteren en wijsheid. Slecht functionerende nierenergie kan angstig maken.

Een goede koning heeft zijn hart ‘op de juiste plaats’ en heerst vanuit liefde, compassie en harmonie. Een heerser met een hart dat niet voldoende gekoeld wordt, wat oververhit is, kan gehaast, ongeduldig en wreed zijn, een koud hart kan ongevoelig maken voor het leed van anderen. Hij heerst vanuit angst en heeft niet het vermogen om naar de behoeftes van zijn volk te luisteren.

Onderzoek wijst uit dat er bij hogere temperaturen dan normaal al snel meer geweld plaatsvindt. Niet voor niets kennen we de uitdrukking  ‘de gemoederen zijn verhit’.

Het spreekt vanzelf dat we veel water moeten drinken tijdens hitte. Ook watermeloen en komkommer zijn heel verkoelend voor ons systeem. In de Chinese geneeskunst vallen de organen onder bepaalde uren: het midden van de dag, als de zon op het hoogste punt staat, is de tijd van het hart. Het is af te raden om tussen de middag te sporten, zeker met heet weer, omdat het hart het dan al zo zwaar heeft.

De 15e graad van Leeuw, waar deze nieuwe maan, de conjunctie tussen Zon en Maan plaatsvindt, wordt in de Thebaanse kalender van Gerben Hellinga (waar hij 23 jaar aan heeft gewerkt!) dit tijdveld, de energie van dit moment, als volgt beschreven:

‘De Uitzonderlijke:
De Uitzonderlijke beschikt over een aangeboren kracht en houdt van hard werken. Hij kan nogal stevig gebouwd zijn, is strijdlustig en beschikt daarbij over een dappere, maar ook heel kalme aard. Hij heeft een hoge moraal en voelt zich sterk betrokken bij alles wat hij doet. Hij is ook erg goed in datgene wat hij doet. Hij heeft veel innerlijke trots, die zich niet uit. Hij voelt een sterke drang om tot iets te komen en ontwikkelt een competitieve mentaliteit, waarbij hij op de eerste plaats van zichzelf uitgaat. Vaak zien we een buitengewone, superieure aanleg in een bepaalde richting, bv. iemand die ongelofelijk scherp kan analyseren, of die heel goed is in de handel.
Hij heeft vaak een beslissende invloed op zijn omgeving, omdat hij het vermogen heeft om te regeren of te besturen, of omdat hij de oplossing voor bepaalde problemen weet, of iets kan wat anderen niet kunnen. Daarbij is hij ambitieus, met hoge aspiraties. Hij zal dan ook zeker iets presteren, iets dat in wijde kringen van grote betekenis zal zijn.
Op het lage niveau zien we brute kracht en uitzonderlijke rijkdom met een dubieuze achtergrond. Ook: een grote belofte, die uiteindelijk niet wordt ingelost.
Op het gemiddelde niveau zal De Uitzonderlijke in zijn eigen levenssfeer een indrukwekkend persoon zijn. Roem, kracht en macht horen bij dit tijdveld.
Op het hoge niveau zien we spirituele kracht, die verbonden is met geld en rijkdom. 1)
Hij is zich bewust van zijn eigen, ongewone macht en krachten, die ver boven het gemiddelde uitstijgen, daardoor zal hij nooit een oneerlijk voordeel nemen. Doordat hij zich bewust is van zijn kunnen en van zijn verdienste, kan hij oprecht bescheiden zijn. Het maakt hem vertrouwenwekkend. Anderen hechten sterk aan zijn voorbeeld en zijn mening. Mocht het in zijn bestaan tot heersen komen, dan is De Uitzonderlijke daartoe uitgerust. ‘

Dit boek komt waarschijnlijk eind van de zomer, begin van het najaar uit. Omdat het boek te dik zou worden, hebben we besloten de voetnoten op een website te plaatsen. De voetnoten, die bij dit tijdveld horen kun je hier vinden. http://www.thebaansekalender.nl/?page_id=466

Tijdens deze Nieuwe Maan kunnen we ons afstemmen op onze hoogste potentie, onze ‘innerlijke koning’ en datgene waarin we uitzonderlijk zijn. Alles wat we met hart en nieren doen, heeft een grote kans van slagen. 

In Feng Shui kijken we naar het midden van het huis, het hartpunt: wat bevindt zich daar? Elk huis heeft een sterk hartpunt nodig voor liefde en harmonie. In de cursus leer je hier meer over.

Meer over Feng Shui en de vijf elementen én hoe je dit toe kunt passen in je huis, leer je in de cursus Feng Shui I op 27 en 28 september 2013 in Amsterdam. Vroegboekkorting voor 15 augustus maar liefst 15%! Je betaalt dan € 278,80 ipv € 328,00.

Gratis open dag Tao School: 21 september a.s. van 10 – 13 uur in Amsterdam. Het aantal plaatsen is beperkt, dus opgave is noodzakelijk ! Met Ilona Botterweg en Mariska Linnenbank (Healing Tao), Els Bouwman en Thelma Dorsman (Shiatsu), Nanci Nievaard (Mindfullness), Gerben Hellinga, I Tjing en Jinny Thielsch met een lezing over Feng Shui kan dit een boeiende ochtend worden!

En tot slot nog een mooi youtube filmpje van Gregg Braden over hartenergie en healing

Commentaren op: "Nieuwe Maan in Leeuw 2013" (1)

  1. […] Paard 2014 valt onder het element Hout. (zie vijf elementen). Hout voedt Vuur (lees hierover het element Vuur). Deze twee elementen staan in harmonische relatie tot elkaar. De fenomenen Wind en Donder vallen […]

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Tagwolk

%d bloggers liken dit: